‘Ergens in het systeem.’

 ‘Ergens in het systeem.’ 

Mijn afstudeerproject aan de Fotoacademie ‘Ergens in het systeem.’ ging over de 12.400 zwerfjongeren die Nederland heeft anno 2017. Het CBS heeft dit aantal vastgesteld, maar de groep is hoogstwaarschijnlijk nog veel groter.

Dat er zwerfjongeren zijn wordt door een groot deel van de gemeenten onderkend.
Met ‘Ergens in het systeem.’ wil ik een statement maken; zwerfjongeren zijn er wel degelijk.

Door middel van een muur die 6 meter breed en 3.10 meter hoog en met 2 zijschotten van 3.10 meter hoog wordt het project verteld.
In het midden van de 6 meter brede muur is een levensgrote poster geplakt. Hierop staat een samenvatting van het verhaal. Vanaf die poster lopen lijnen naar verschillende verhalen. (Een compilatie van de expositie is te zien in een filmpje dat onderaan deze tekst staat.)
– Fotobeeld van zwerfjongeren;
– fotobeeld hun slaapplekken;
– fotobeeld van hun leven;
– chats met een zwerfjongere;
– een [film over het leven van een zwerfjongere](http://vimeo.com/246283549) (wachtwoord: Ikbal);
– mailtjes van contact met gemeenten in Nederland over de vraag of ze zwerfjongeren hebben en zo ja wat hun beleid daarin in. Van de 300 aangeschreven gemeenten hebben 122 gemeenten gereageerd. 22 Gemeenten geven aan wel zwerfjongeren te hebben, 110 gemeenten zeggen van niet.

Op 1 zijschot staan foto’s van jongeren in het algemeen. Zijn zij zwerfjongeren?
Je herkent ze niet en je kunt ze iedere dag zo voorbij lopen. Ze verzorgen zichzelf goed en zijn niet te vergelijken met daklozen op straat. Dit willen ze ook niet.
Op het andere zijschot staan foto’s van een actiedag uit de campagne ‘Laat ons Uitsterven’ georganiseerd door Stichting Zwerfjongeren Nederland.

Van de levensgrote poster zijn kleinere posters gemaakt die verspreid moeten worden door Nederland. Om het onderwerp onder de aandacht te brengen.

Het project heeft tot doel om de Nederlanders, maar voornamelijk beleidsuitvoerders wakker te schudden en dat ze zwerfjongeren gaan erkennen. Nu de gemeenteraadsverkiezingen eraan komen in maart 2018 moet dit onderwerp juist op de agenda komen.

[film tijdens de expositie](http://vimeo.com/249318188). De opbouw en het bezoek. (wachtwoord: Ergens in het systeem.)